• ziamerlin

Άνθρωπε μου απάνθρωπε!

Είναι φορές που αισθάνεσαι τόση απογοήτευση από τους ανθρώπους, ώστε δυσκολεύεσαι ακόμη και να πιστέψεις πόση κενότητα μπορεί να εμπερικλείει μια ανθρώπινη σχέση. Ζούμε σε κοινωνίες, συνάπτουμε σχέσεις, επαγγελματικές ή φιλικές, ζούμε μαζί και παρόλα αυτά χώρια. Απομονωμένοι στο μικρόκοσμο μας, εγκλωβισμένοι στον αέναο αγώνα για επιβίωση και κέρδος, αγαπάμε χρησιμοθηρικά, μοιραζόμαστε παροδικά και τελικά μένουμε μόνοι.

Λες για να αυτοπαρηγορηθείς, πως η αξία της ανιδιοτέλειας έγκειται στο ότι δεν περιμένεις ανταπόκριση σ' αυτά που προσπαθείς να προσφέρεις, αν τελικά καταφέρνουμε να προσφέρουμε κάτι ουσιαστικό στους άλλους και όχι απλά μια νόστιμη επικάλυψη. Έπειτα, πάλι θα σκεφτείς μια δικαιολογία, όπως ότι δεν μπορεί όλοι οι άνθρωποι να εκτιμούν ισόποσα ή στον ίδιο βαθμό μια πράξη αλλά παράλληλα είναι αδύνατο να μη συνειδητοποιείς ότι πρόκειται για έναν κόσμο βουτηγμένο στο ψέμα. Είμαστε φίλοι όσο αυτό επιτρέπει μεταξύ μας την ανάπτυξη μιας σχέσης αλληλεξάρτησης "δούναι και λαβείν". Τη στιγμή όμως που θα συνειδητοποιήσω ότι με ωφελεί περισσότερο να σε "προδώσω" προς ατομικό μου όφελος, ντύνω αυτή την προδοσία με το ένδυμα της αφέλειας και λέω "δεν βαριέσαι", κανένας δεν είναι άγιος και είναι ευκολότερο φυσικά να καταστηλιτεύσω πράξεις αλλήλων, παρά να αναγνωρίσω τη δική μου ανεπάρκεια.


Είναι ευκολότερο να μιλώ για άλλους για να είμαι ευχάριστος σε μια ομάδα ανθρώπων ή για να πλησιάσω κάποιον και πολύ πιο επίπονο να μιλήσω για εμένα τον ίδιο. Η έκθεση στη γνώμη άλλων ανθρώπων είναι μια πορεία ανοδική, με πολλές δυσκολίες. Αν το καλοσκεφτεί μάλιστα κανείς, ακόμη και η έντονη απήχηση των ριάλιτι σόου ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις μέρες μας, μπορεί εύλογα να δικαιολογηθεί στο πλαίσιο της κοινωνικής και ατομικής απομόνωσης. Επιμένω να ασχολούμαι με τη ζωή και τη συμπεριφορά τρίτων προσώπων για να αποφύγω να ασχοληθώ με την ίδια μου την ύπαρξη, τα ελαττώματα και τα προτερήματα μου. Όλοι οι άνθρωποι κάποτε έχουν νιώσει αμηχανία για τις επιλογές, τα λόγια ή τις πράξεις τους, νομίζω όμως ότι το ποσοστό αυτών που το αναγνωρίζουν δυστυχώς είναι περιορισμένο. Η πλειονότητα εμμένει στην επιφανειακή πρόσληψη της πραγματικότητας, όπου στο όνομα ενός δήθεν καθωσπρεπισμού ο καθένας προσπαθεί να αναδειχθεί ξεχνώντας φυσικά κάτι δευτερευούσης σημασίας "αξιούλες" όπως η αληθινή φιλία, η ειλικρίνεια, η εχεμύθεια, η ταπεινότητα και ούτω καθεξής. Αν μπορούσα να κάνω ένα μόνο δώρο στην ανθρωπότητα, θα διάλεγα ένα λεξικό αξιών, με πλήρη ορισμό και αποσαφήνιση τους, έτσι τουλάχιστον θα υπήρχε μια ελπίδα ότι περισσότεροι άνθρωποι θα έρθουν σε επαφή για μία έστω φορά στη ζωή τους με έννοιες γεμάτες ουσία.

Γιατί αυτή ίσως είναι η μεγαλύτερη λαίλαπα των ημερών μας, η παντελής έλλειψη ουσίας που σαρώνει την ατομική συνείδηση του 21ου αιώνα. Όλα αυτά ακούγονται κάπως ρομαντικά, για 'κείνον όμως που δεν ζει απλά τη ζωή αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να την παρατηρήσει και να την αφουγκραστεί σε όλο της το εύρος είναι θεμελιώδη.
14 views0 comments

Recent Posts

See All

6989696576

©2019 by TraveLLer.GOT. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now