• ziamerlin

Αλλαγή*

Updated: Oct 16, 2019

Αλλαγή


Μια λέξη οδηγός και ξεκίνημα που έρχεται συχνά όταν μια κατάσταση φτάνει σε τέλμα. Και όπου τέλμα εννοώ ότι τις περισσότερες φορές για να αλλάξουμε κάτι χρειάζεται κουράγιο και πείσμα∙ δεν πραγματοποιούνται εύκολα οι μεγάλες αλλαγές γιατί απαιτούν πολύ μεγάλη προσπάθεια και θυσίες. Κάθε στιγμή που κυλάει μέσα στο χρόνο κάνουμε μία επιλογή, όταν ήμαστε στη δουλειά επιλέγουμε να μην ήμαστε κάπου αλλού, αντίστοιχα περνώντας χρόνο με ένα πρόσωπο απορρίπτουμε κάποιο άλλο πρόσωπο ή αφαιρούμε χρόνο από την ανάπαυση μας. Τα παραδείγματα των επιλογών που κάνουμε από την στιγμή που ανοιγοκλείσουμε τα βλέφαρα μας το πρωί μέχρι την ώρα που θα τα κλείσουμε ξανά για να κοιμηθούμε είναι αμέτρητα. Κάποιες όμως αλλαγές θα μπορούσαμε ίσως να τις χαρακτηρίσουμε ως υποδεέστερες ή καλύτερα δευτερευούσης σημασίας γιατί θεωρούνται αυτονόητες ή απλώς διαφεύγουν της άμεσης προσοχής λόγω κεκτημένης ταχύτητας. Τι γίνεται όμως με τις αλλαγές ορόσημα στην ζωή του ανθρώπου; Μετακόμιση, νέα δουλειά, θάνατος, γάμος, παιδιά, διαζύγιο, νέος σύντροφος, άλλη πόλη, άλλη χώρα…


Σκεπτόμενη όσα αναφέρθηκαν παραπάνω καταλήγω στο ότι είναι μόνο μια κηλίδα από μελάνι σε μία κόλλα χαρτί που θα μπορούσε να συμπληρωθεί από πάνω μέχρι κάτω με αλλαγές, μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στις ζωές των ανθρώπων, άλλοτε με την συγκατάθεση τους συχνότερα όμως ως απόρροια πολλών διαφορετικών παραγόντων και προσώπων. Επιλέγω να αγαπάω τον Γιάννη επειδή μέσα από τις πράξεις του, την συμπεριφορά του και την παρουσία του μου προκαλεί έμμεσα και εγώ ανταποκρίνομαι άμεσα με το συναίσθημα της αγάπης. Αυτή την στιγμή ακούω ένα παιδί να ουρλιάζει κάπου εδώ κοντά και θέλω να φωνάξω και εγώ πολύ δυνατά γιατί δεν καταλαβαίνω τον λόγο που οι κηδεμόνες του δεν προσπαθούν να το καθησυχάσουν με κάποιον τρόπο, την στιγμή που έχουν αυτήν την επιλογή, επιλέγω όμως να μην το κάνω.


Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές γιατί φέρνουν μαζί τους μπελάδες. Οι μπελάδες συνίστανται σε διαφορετικές τάξεις πραγμάτων. Όταν αλλάζω σπίτι, πιθανόν και γειτονιά, είμαι αναγκασμένη να προσαρμόσω συνήθειες πολλών χρόνων σε νέα δεδομένα, όπως λόγου χάρη το από που παίρνω το αγαπημένο μου ψωμί ή πόση ώρα κάνω για να φτάσω από το σπίτι μου στην κοντινότερη στάση του λεωφορείου. Επιπλέον κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι μία αλλαγή θα φέρει θετικό αποτέλεσμα ή ότι θα μας απαλλάξει από κάποιο πρόβλημα που μας ταλανίζει καιρό. Άρα αυτό που μας τρομάζει στις αλλαγές είναι η αβεβαιότητα που τις συνοδεύει.


Από την άλλη πάλι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν την ζωή τους σαν αποδημητικά πουλιά. Δεν φοβούνται να αλλάξουν σε τακτικά διαστήματα εργασιακό περιβάλλον ή τόπο διαμονής. Δεν συμβιβάζονται εύκολα σε προβληματικές καταστάσεις γιατί είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να τις αλλάξουν ή απλά να τις απορρίψουν. Συνήθως είναι γοητευτικοί δραστήριοι και εκπέμπουν μία αύρα μυστηρίου, όχι απαραίτητα πάντα επειδή είναι όντως μυστηριώδεις αλλά περισσότερο επειδή η στάση τους είναι ασυνήθιστη, φαίνονται δηλαδή κομμάτι πιο θαρραλέοι από τους «κοινούς». Στον αντίποδα βρίσκουμε εκείνες τις προσωπικότητες οι οποίες για χρόνια υφίστανται προβληματικές συμπεριφορές ή ζουν σε δυσαρμονικά περιβάλλοντα όμως διστάζουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Τα παντζούρια στις περιπτώσεις αυτές μένουν ερμητικά κλειστά και το φως δεν βρίσκει καμιά χαραμάδα για τρυπώσει στην ψυχή τους, η οποία ερημώνει μέρα νύχτα, χωρίς να βλέπει διέξοδο από το τέλμα που έχει εγκλωβιστεί. Βλέπετε η ψυχή του ανθρώπου την θέλει την αλλαγή από την φύση της, όχι πως είναι αλαζονική και αποζητά συνεχώς την περιπέτεια αλλά αν ήταν πλασμένη για να είναι δέσμια, πλειάδα ανθρώπων δεν θα θυσιαζόταν στους αγώνες για την ελευθερία∙ για τις μεγάλες ιδέες.


Και εδώ έρχεται η αλλαγή για να παντρευτεί με την ιδέα. Μπορώ να αλλάξω μόνο όταν σκέφτομαι και ζυγιάζω την απόφαση μου τούτη. Αλλάζω για χάρη κάποιου άλλου πράγματος που μπορεί να βρίσκεται έξω από μένα υπάρχει όμως και μέσα στον νου μου που το συνέλαβε. Επομένως, η αλλαγή δεν έρχεται από το τίποτα και δεν καταλήγει στο κενό αντιθέτως προϋποθέτει ένα έναυσμα, μια κυρίως πράξη για να συντελεστεί και ένα αποτέλεσμα του οποίου το πρόσημο εξαρτάται από ακόμη περισσότερους συντελεστές από αυτούς που γέννησαν την πρώτη ανάγκη για αλλαγή.


Εγώ προσωπικά φοβάμαι τις αλλαγές πολύ όχι γιατί δεν θέλω να εξελιχθώ ψυχή τε & σώματι, μα γιατί δεν έχω μάθει να διαχειρίζομαι την αβεβαιότητα και τον κίνδυνο απώλειας των κεκτημένων. Εκεί είναι που έρχεται να με συμπληρώσει ή μόρφωση, όπου τώρα μόρφωση δεν εννοώ κανενός είδους επίσημη ένδειξη απόκτησης οργανωμένης γνώσης, εν αντιθέσει πιστεύω βαθύτατα ότι γύρω μας υπάρχουν πολλοί αμόρφωτοι πτυχιούχοι, αλλά και πολλοί μορφωμένοι ανειδίκευτοι. Εδώ επιστρέφει η «επιλογή» που λέγαμε στις πρώτες σειρές, επιλέγεις ποιος θέλεις να είσαι κάθε στιγμή και μόνο τότε ανοίγει η πόρτα για την αλλαγή, όταν κάνεις επιτέλους τις ορθές επιλογές επέρχονται οι επιθυμητές αλλαγές και μπορείς τότε να βάλεις πλώρη για ακόμη «μεγαλύτερες ιδέες».


#change #newbeginnings #bigideas

Γράψε την τελευταία σειρά στο βιβλίο της ζωής σου μια στιγμή ακριβώς πριν κλείσεις τα μάτια σου

15 views0 comments

6989696576

©2019 by TraveLLer.GOT. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now