• ziamerlin

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα φυτά;

Updated: Apr 16, 2020

Η εκπαίδευση δεν έχει σύνορα, αυτό το κατάλαβα όντας φοιτήτρια στο τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, γεγονός που παρακίνησε ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον μου για ότι αφορά την ευρύτερη μάθηση στο περιβάλλον που ζούμε και αναπτυσσόμαστε. Πριν από μερικούς μήνες, ξεκίνησα την εθελοντική συμμετοχή μου σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής παιδαγωγικής, “Nature’s Common Third”, το οποίο εκτυλισσόταν σε ένα όμορφο και ήσυχο κτήμα κοντά στην Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Επανομής.

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι να αναδείξει τα οφέλη του “Nature’s Common Third”, ως εργαλείο της Κοινωνικής Παιδαγωγικής. Όλες οι δραστηριότητες του προγράμματος συντονίστηκαν από την ΜΚΟ Άθυρμα, η οποία με της σειρά της αποτελείται από ειδικούς διαφόρων κλάδων ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Ως πρώτη ύλη για την διεξαγωγή του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε η γη και ότι μπορεί να παραχθεί μέσω αυτής. Οι συντονιστές του προγράμματος απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής σε φοιτητές από την τοπική κοινότητα της Θεσσαλονίκης και ασυνόδευτους ανηλίκους από την κοινότητα των μεταναστών της Αλεξάνδρειας.

Αρχικά ήμασταν άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν πράγματα όπως η καλλιέργεια της γης και ο συντονισμός εργασίας σε ομάδες, χωρίς πότε κανείς από εμάς να έχει κάνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Επιπλέον εκτός του ότι προερχόμαστε από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα, μιλούμε διαφορετική γλώσσα. Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο να χτίσουμε δυνατές και ουσιώδεις σχέσεις ώστε να επιτύχουμε τον σκοπό μας, που ήταν να φτιάξουμε ένα εντελώς οργανικό και φιλικό προς το περιβάλλον προϊόν.

Η ελληνική γη είναι από την φύση της προικισμένη με όλα τα απαραίτητα εφόδια για την καλλιέργεια λαχανικών και βοτάνων, έτσι ξεκινήσαμε. Μέσω της κοινής εργασίας στο κτήμα σύντομα καταλάβαμε ότι δεν υπάρχουν πολιτισμικά όρια όταν καλλιεργείς φυτά, γιατί είναι μια δραστηριότητα κατεξοχήν κατάλληλη για την ανάπτυξη νέων ταυτοτήτων, γεγονός που καθιστά τους συμμετέχοντες ακόμη πιο παραγωγικούς, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και γνώσεις. Μετά από μερικούς μήνες εβδομαδιαίων συναντήσεων, είχαμε τον δικό μας κήπο και ήμασταν πολύ περήφανοι γι’ αυτό.

Ήμασταν ομάδα πια και αυτό ήταν που μετρούσε ανεξαρτήτου δραστηριότητας. Τα φυτά μας εκτός από τα προϊόντα αυτά καθ’ αυτά είχα καλλιεργήσει μέσα μας τον σεβασμό για κάθε τι ζωντανό και κυρίως για την γη, η οποία μας εξασφαλίζει την τροφή μας , κάτι που δεν είναι δεδομένο για όλους τους ανθρώπους. Η αίσθηση του "ανήκειν" σε μία ομάδα μας έδινε θάρρος για να συνεχίσουμε. Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι δουλεύοντας ως ομάδα ξεπεράσαμε τα πολιτισμικά μας στερεότυπα και πειστήκαμε για το ότι δεν υπάρχουν άπιαστοι στόχοι. Όλες οι αποφάσεις που πήραμε κατά την διάρκεια του προγράμματος ήταν βασισμένες σε δημοκρατικά ιδεώδη και αμοιβαίο σεβασμό προς κάθε μέλος της ομάδας χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.

Τα φυτά δεν έχουν φωνή παίζουν όμως καθοριστικό ρόλο στην ζωή μας. Η καλλιέργεια τους απαιτεί ακρίβεια και αφοσίωση. Μοιάζει με το να συναντάς κάποιον άνθρωπο για πρώτη φορά και να προσπαθείς σιγά σιγά να τον προσεγγίσεις. Οι σχέσεις χρειάζονται χρόνο και υπομονή, το ίδιο ισχύει για την καλλιέργεια των φυτών, όμως η εσωτερική πληρότητα που μπορεί κανείς να κερδίσει κάνει την προσπάθεια να αξίζει. Αυτό που περισσότερο λείπει από τον σύγχρονο κόσμο είναι η επένδυση στις ανθρώπινες προσωπικές σχέσεις διότι ο καθένας είναι υπερβολικά απασχολημένος και εγκλωβισμένος στον μικρόκοσμο του, όμως δεν κοστίζει και πολλά η προσπάθεια αλλαγής αυτής της πραγματικότητας.

Ξεκίνα σήμερα την αλλαγή και αγόρασε έναν κάκτο για το παράθυρο σου!

Δεν χρειάζεται πολύ φροντίδα αλλά μπορεί να σε βοηθήσει στο να χτίσεις μία πραγματική σχέση.


ΥΓ: Ας μην ξεχνάμε τα λόγια του Μικρού Πρίγκιπα: «Είναι ο χρόνος που ξόδεψα για το τριαντάφυλλο μου που το κάνει τόσο σημαντικό»

#togethermovingforward #naturecommonthirdmodel #education

1 view0 comments

Recent Posts

See All

6989696576

©2019 by TraveLLer.GOT. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now